Stemningsrapport fra Lofoten: De helsikes turistene!

Jeg sitter på terrassen i et hus i Lofoten og skuer utover havet. Stillhet, en og annen båt. Ser hurtigruta legge til i Stamsund. Pur idyll. Men jeg vet at det også er at annet bilde. I Svolvær og Leknes hvor det knapt er parkeringsplasser å oppdrive, på strendene hvor det flyter av søppel og hvor telt og bobiler fyller opp alt av friområder.

Vilt, vakkert - og forsøplet

En million turister strømmer til Lofoten i år. Det bor 25 000 mennesker i øyriket, fordelt på seks kommuner. I følge flere oppslag blant annet i NRK og Lofotposten, har vi fått detaljrik innføring i turismens avføring, bokstavelig talt. Lokalbefolkningen fortviler over villparkering, villcamping og, ja unnskyld uttrykket -  villdriting. I følge Lofotposten mener Innovasjon Norge at vi er utsatt for "people pollution", Lofoten står i fare for å bli frastøtende også for turistene selv. Dersom vi ikke legger bedre til rette kan eventyret snart være over.  Det er bred enighet i regionen om at manglende infrastruktur er hovedutfordringen. Manglende avfallshåndtering og toaletter er gjengangeren.

Not in my back yard

"De jævla turistene," er et utbrudd som titt og ofte høres i lokalmiljøene. Vi vil at de skal komme hit, men la meg slippe å ha dem innpå meg. Dette til tross for at vi gjennom storstilte kampanjer som viser fram vakre Lofoten, har sendt invitasjon til hele verden. Og gjestene kommer! 

La turistene betale (enda mer)?

I likhet med fiskeriene er turisme blitt en industri som Lofoten profiterer på. Mange enkeltaktører, alt fra rorbuanlegg til event-byråer vet å høste av dette. Men infrastrukturen i bunnen rår de ikke over. Det blir litt som når private boligutbyggere får bygge ut store boligområder, mens kommunen glemmer at det må veier, barnehager og skoler til for at folks skal trives og for at mangel på det samme ikke skal føre med seg massive sosiale problemer. 

Turistskatt, altså at turistene betaler en avgift for å være i Lofoten, vil gi bedre infrastruktur, hevdes det fra mange hold lokalt. Skulle bare mangle - det er jo de som er problemet! Men er ikke det som å kreve at kunden må betale for å komme inn i butikken for å få lov til å handle? 

Se stort på det!

I Lofoten ser det ut til at effekten av manglende investeringer nå skyller innover de hvite strendene. Her ser det ut til å være seks kommuner, og ganske sikkert også en fylkeskommune og et statlig nivå som helt har "glemt" å bygge infrastruktur. 

Hver av de seks kommunene har en forklaring: Den er for liten og har ikke råd til å bære kostnadene, som de ikke selv kan være sikker på å få igjen for. Enda verre er det at nabokommunen kan nyte fordel av det. Sånn er det i et lite øyrike hvor de to småbyene Leknes og Svolvær bruker energi på å krangle om tittelen "Lofotens hovedstad." 

Hva med en smule ledelse og samarbeid, Lofoten?

"Vi er for få til å håndtere dette," sier de 25.000 innbyggerne. Så er det jo heller ikke hver enkelt innbygger sin oppgave å bygge industri. Det er heller ikke en oppgave alene for hver enkelt av de seks kommunene. Merkevaren Lofoten og turistene er en ressurs som må ledes og forvaltes langsiktig og klokt. Hva med å samarbeide på tvers av kommunegrensene, i samarbeid med næringslivsaktører og investorer? Man kan nemlig se turismen på to måter: som kostnad og en ulempe eller som investering for fremtidig avkastning. For hele Lofoten.Alle fotos: Anders Botnmark

33 kommentarer

Lars

19.07.2017 kl.08:17

Turismen ødelegger verden. Dette gjelder enda mer i "Syden".

Robert Horn

19.07.2017 kl.08:25

Ja så, lei av turister? Sikkert bedre, lettere og avslappende å gå på NAV som vanlig er... Er de glupe nok der nord så tilrettelegger de for turister slik det skal være. Eksempel: Når du ikke har stor nok søppelkasse så har du et problem, din dust.

Per

19.07.2017 kl.08:39

Selv den minste kommune har både plikt og økonomi til å bygge toaletter til de som oppholder seg i kommunen. En skam av de forskjellige kommunene at de ikke klarer dette. De har ordføre og rådmenn , administrasjon hvor de alle sammen har nær millionen i lønn, men et toalett har de ikke råd til.

Samtidig med at de forbanner turistene som besøker dem så hvalfarter de til syden selv. Kjøper leiligheter og ligger insmurt med kokkusolje. Bare Mallorca har vel 1 million besøkende hver dag. Det er like mye som Lofoten har hele året. Slutt å syt. Slutt å reis til syden eller andre land.

Lekeland

19.07.2017 kl.08:53

Dette gjelder også Geiranger, Trollstigen, generelt vestlandet med fjorder og fjell.

Grådigheten begrenser investeringer/utgifter som infrastruktur og annen nødvendig støtte til virksomheter. Dermed blir fundamentet overbelastet.

Man skal ha mest mulig/størst mulig økonomisk gevinst og stresser fundament og infrastruktur inntil og over bristepunkt.

Generell sykdom for hele det norske samfunn!

Oppgitt

19.07.2017 kl.08:59

Slutt å syte - slutt å klage!

Norske kommuner vil ha turistenes penger men vil IKKE bruke ei krone på å bygge ut infrastruktur som toaletter, øke henting av søppel eller bygge parkeringsplasser.

De vil ha inntektene, men klager til journalister når det påfører dem kostnader. De vet at turistene kommer men syter når det får uante følger. Det er en skam at kommunen ikke klarer å bygge et toalett eller holde det rent - en skam for Norge.

Hvordan har andre turistland men langt flere turister løst problemet? Jo - der finnes serveringssteder, toaletter, parkeringsplasser, utbygde veier, sykkelveier, fjellheiser og skilt som ønsker folk velkommen.

Slutt å syte og sett i gang med å legge forholdene til rette dersom dere vil ha pengene til turistene!

Nordlending:D

19.07.2017 kl.09:02

Robert Horn: Slapp av,vi misliker dere Søring-FISER MYE mer enn turister og vil heller ha 10 turister her enn 1 av dere selv om vi hater turister:D

Kor turistan mangle fasiliteta,så mangle Søringan tennern etter en tur hit:D

Gutta,æ så en Søring nedi gata,hent fram balltrærn:D

bergenser

19.07.2017 kl.09:02

Sånn er det overalt i Norge. Vi sparer oss til fant.

Eksempel :

Bergen har 2 offentlige toaletter,kommunen har ikke råd ? greier ikke få ut fingeren å bygge nye.

Bergen har 3-4-5 cruiseskip i havnen - en kort spasertur på 5 min til sentrum er ikke bra nok turistene skal kjøres i buss noe som fører til at bykjernen er forpestet av disel busser med påfølgende trafikk problemer.

Bryggen og fisketorget er så overfylt at en skulle tro det var en sildestim som vandret rundt.

Fisketorget er blitt et tivoli med frityrlukt.

Fløybanen har sånne køer at det tar deg 2 timer å komme til banen.

Turisme er bra men den må reguleres og en må ha infrastruktur på plass.

Janne

19.07.2017 kl.09:03

Robert Horn: Makan til uintelligent oppkast skal man leite lenge etter. For noe lite gjennomtenkt og trist å si. Håper du er 16 år og ikke vet bedre, hvis ikke blir jeg litt skremt.

SVEIN MAGNUS ANDREASSEN

19.07.2017 kl.09:05

Lofoten er et nasjonalt satsingsområde for reiselivsnæringen! Infrastruktur burde ha vært lagt tilrette for tilstrømmingen av turister for lenge siden. Nordland Fylkeskommune har et koordinerings ansvar for region LOFOTEN som den har sviktet.

tullinger

19.07.2017 kl.09:07

De nye turistmålene i verden er ofte sårbare områder.

Hvorfor skal hele verden til Svalbard å forurense ? Hvorfor skal mange tusen til arktis og antarktis på ferie disse områdene tåler lite turisme.

Hva skal folk på mount evrest å legge igjen dritten sin der ?

Veldig ofte er det også miljøbevisste som bare må se disse reisemålene uten tanke for hva det gjør med disse sårbare miljøene.

Turisme er som baken og smaken - delt

EH

19.07.2017 kl.09:12

Norge og infrastruktur er og har alltid vært en katastrofe . Det er handlingslammelse, inkompetanse og ansvarsfraskrivelse . Turisme vil vi ha , men å tilrettelegge for dette vil vi ikke. Amatører er vi. Skryte over vårt flotte land, som hele verden må komme å se. Men servicetilbudet er fraværende . Selv klager og syter vi når vi reiser til syden og servicetilbudet er dårlig.

Phantomblue

19.07.2017 kl.09:15

Hva dass angår...Hva med å bare snekre noen kagge dasser?

1 uthus,1 stk stålspann.Må selvsagt ha en ordning med tømming vasking osv.Men det går ann å gjøre det enkelt

Meg

19.07.2017 kl.09:16

En ting er bra sikkert; det blir i hvert fall ikke bedre neste år. Eller årene deretter! Turismen kommer til å øke dramatisk til skade for miljø og natur. Stopp markedsføringen, så vil turismen kanskje i større grad begrense seg til spesielt interesserte, de som er genuint interessert i å oppleve og ta vare på naturen som den er. Jeg tror det vil være mange nok for turistnæringen.

Kritisk

19.07.2017 kl.09:19

Akkurat - nordmenn drar i flokk og følge med fly til syden to ganger i året. Mor, far, bestemor, bestefar, tre unger inkludert en baby og barnevogn. Kaster de søppel eller går på do når de kommer frem mon tro? Men hva forventer de av våre gjester her til lands?

Grådige norske kommuner ønsker hele verdens turister velkommen tl deres vakre natur, men bruker ikke ei krone på et toalett, holde det rent eller sette opp flere søppelkasser. Det koster penger må vite og da ropes det på staten og skråler i media.

Nordmenn er en gjeng amatører når det gjelder infrastruktur og det enkle problemet med at folk gjør fra seg eller kaster søppel blir et uoverkommelig problem for norske byråkrater. Nei - send heller de unge på NAV og la staten ta regninga...

Steinar S

19.07.2017 kl.09:36

Vi har i dag i overkant av 400 kommuner i Norge og det disse har til felles er at de ønsker å bruke minst mulig ressurser på turisme. Spør du politisk ledelse i kommunene i Lofoten f.eks, så får du alltid svaret at turisme er en berikelse for regionen. Det er bare en hake ved et slikt svar og det er at turisme ikke er en lovpålagt kommunal tjeneste, så det er rett og slett ikke vilje i kommunestyrene til å prioritere reiseliv. Som det helt korrekt blir påpekt i kommentarfeltet; kommunene vil nyte godt av turisme, men vil ikke bruke penger til å investere i infrastruktur og organiseringen av virksomheten. I de fleste land i Europa nordmenn liker å sammenligne seg med, med unntak av Sverige og Danmark, må enhver turist betale turistskatt ved overnatting og bespisning uten at det har lagt noen demper på besøkstallene. Tvert i mot, det første turistene legger merke til er om det er rent og pent og organisert virksomhet. Derfor må våre sentralmyndigheter i rikshovedstaden ta grep og innføre turistskatt. Midlene kan brukes til å tilrettelegge for og organiseringen av en viktig inntektskilde for hele Norge.

Wenche Henriksen

19.07.2017 kl.09:41

Så det samme ut på Averøy Atlanterhavsveien .Fullt av bobiler og campingvoger.De har alt med seg..Snakket med lokalbefolkningen. Alt der ute er gratis. Overnatting og fiske.Hva tjener Norge på dette?..Sett dette lenger nord og .Gratis overnatting og fiske.Hvorfor må de ikke betale for seg?Hvor ellers i Europa kan en bo gratis og forsyne seg av havet?.kommunene tror de tjener mye penger her på disse.men gjør de det??.og søppelet deres som de kvitter seg med er også gratis. Dessuten sliter de på vegetasjon ved kysten når de står og fisker halve døgnet på berg. Forstår godt folk i Lofoten..Har lyst å dra dit men ante meg ante var overbefolket .så det er ikke plass til nordmenn der..Men kan dra på en annen årstid.

h

19.07.2017 kl.10:42

Lofot-kommunene får legge forholdene til rette om de ønsker pængan som turistene legger igjen. I Svolvær og Leknes kan de f.eks. bygge parkeringshus - ha flere etasjer under jorden eventuelt. Offentlige toaletter er heller ikke problematisk å bygge i de større grendene, men omkring i distriktene kan man sette opp mobile toaletter som en ofte ser på byggeplasser.

Oppgitt

19.07.2017 kl.12:11

Nordmenn er amatører innen turisme og de største amatørene finner vi i Nord Norge.

De løper til media og skryter av fantastisk natur, ren luft og nordlys - men gråter og bærer seg når de ser at de må bruke noen kroner på å bygge toaletter, vedlikeholde veier, sette opp skilt eller utvide en parkeringsplass.

Og de ukritiske journalistene i TV holder naturligvis med den "stakkars lokalbefolkningen" - like etter at de skryter av hvor mange utlendinger som vil besøke Norge.

Er de norske kommunene "for små" så får de slå seg sammen og sette noen som kan vise litt intitiativ og kreativitet for å tjene penger på turistene. Og med høy arbeidsledighet kunne kanskje de ansette en person eller to til å betjene toaletter, holde rent og kreve inn penger per besøk? Og mange land (Østerrike, Italia) har en liten turistskatt som hotellene krever inn - og pengene går til infrastruktur og markedsføring.

Nei - det beste er å rope på staten og NAV - og i ferien reiser hele flokken til Spania for å forurense og feste....

Scott Johansen

19.07.2017 kl.12:21

Som Steinar S så treffende kommenterer så annser ikke landets kommuner turisme for å være en lovpålagt kommunal tjeneste, og har derfor store aversjoner mot å bruke penger på nødvendig infrastruktur. Vi ser dessverre konturene av et kommune Norge som nekter å tenke nye tanker og som fremdeles lever i oljeboblen, hvor det er forventet at staten skal ta alle ekstraomkostninger. Hadde kommunene i Lofoten hatt en duganes ledelse, så hadde disse gått i kompaniskap med de private driverne av turistselskapene, og umiddelbart startet en utbygging av den nødvendige infrastrukturen...

jan erik wolden

19.07.2017 kl.12:26

De er så like alle sammen, om det er Lofoten eller Mallora. Alle vil ha turistpengene, men ingen vil ha dritten.

Nå er det engang slik at vi er laga lik alle sammen, det som går inn den ene veien skal ut den andre. Og er du nødt...... "måru så måru".

Hva med å tilfettelegge bedre. Toaletter ved tredje hver knast eller holme .Med automatskyll og oppfølging. 10 kr. med kredittkort eller cash. Noen vil gjøre fra seg allikevel for svin finnes av alle raser, men det store skittproblemet blir løst. Hundeposer?

Eller begrense antallet med, mange har gjennomført dette med gode resultsater.

tulltoll

19.07.2017 kl.13:18

bobilturister bør sjekkes og kontrolleres.

Det er toll grenser for innførsel av kjøtt og verdier og alkohol til dette landet,hører sjeldent om at noen blir tatt men ser en inn i bobhilene er de fylt til randen av brennevin øl.

På returen tar en med 150 kg fiskefileet mot lovlig kvote på 15 kg.

Hvor fan er tollvesenet ?

Vættugkjerringa

19.07.2017 kl.14:41

Nå må man slutte med det å skulle reise på ferie.

Per Ahlsen

19.07.2017 kl.15:47

Er det de samme kommunene som nå hevder de er for små som for kort tid siden nektet å slå seg sammen?

Sten G

19.07.2017 kl.15:58

De talentløse kommunepolitikerne sier at de er for små - men nekter å samarbeide med nabokommunen eller slå seg sammen for å bli mer effektive?

De vil ha pengene til turistene men evner ikke bygge et toalett eller to, holde det rent eller tømme søppel når kassene flyter over. Og det klages over arbeidsledighet og mangel på jobber?

Dette er ikke turistenes feil - det er en evneløs lokalbefolkning som mangler skaperevne og kreativitet.

Turid Wik

19.07.2017 kl.16:40

I alle år har jeg sagt: Hvis jeg var - ja; Leder/ansvarshavende/etc. ville jeg ordne med skikkelige toaletter lett tilgjengelig! Joda -jeg vet at det koster penger! Men da slipper vi all denne dr... osv. Menneskene må på do, må vite! Jeg kan gjerne ramse opp steder hvor de har forstått dette!

Andreas Krüger

19.07.2017 kl.16:45

Hei,hilsen fra Tyskland. Vi har noe som heter Kurabgabe eller Ortstaxe.Dvs. når du er på Ferie f.eks. i Tirol, Østerrike eller Bayern og du bor på pension eller Hotell, da betaler du for hver dag rundt 10 kroner. Til gjengeld får du en service som fungerer, toalett osv. Ganske ofte følger en Gjestekort med hvor du kan bruke fjellheiser gratis, eller besøke svømmehall osv. Så de er noe som lønner seg for begge sider. Turistene og kommune. Når man kan stole på at en slik turistskatt kommer Infrastruktur til gode, Toaletter osv. vil det være en vei å gå. Det eneste problemet jeg ser er bobilturister. Det beste vil være å pålegge de på en hviss måte, på grunn av kapasitet, at de må oppsøke campingplasser.Det er heller ikke så dyrt i Norge med dagens kronekurs for oss.

En i sør

19.07.2017 kl.16:53

Man klarer å få til enkelte ting i den lille byen min. Søppeldunker i fleng ved strendene ( og de må tømmes hyppig), det er også blitt lagt til rette for båtturister med vann, strøm, drivstoff, og en enkel bygning med dusjer og toaletter for dem. I tillegg er det bygget toaletter ved strender...stein/betong og sanitærutstyr av stål..det nytter ikke å komme med porselen.

Griller av steinblokker og fastmontert rist. De kan brukes året rundt, selv når det er forbud mot ild pga tørke.

Norge er fullt av stein..bruk den. Det behøver ikke være så forbaska dyrt.

Hver vår er det dugnad på strendene. Da plukkes det søppel og rakes vekk tang, slik at det ser fint ut til sommersesongen. Folk stiller opp på ryddingen frivillig, selv asylsøkere. Kommunen bidrar med biler og kjører søpla vekk.

Selvsagt kunne mye vært bedre, men det har kommet seg betraktelig de senere år. Vi trenger turismen, og da må man legge til rette for det. Folk produserer søppel, og de må på wc. Det ser ut som mange kommuner glemmer det. Før i tiden var det knapt mulig å få tømt doen i bobiler,- klart det ble tømming på de utroligste steder. Nå er det også blitt bedre flere steder i landet.

Man reklamerer med " ren natur", og hva møter turistene? Søppel! Politikerne må begynne å tenke litt praktisk. Vil man ha inntekter, blir det også "utgifter til inntekts erverv". Du kan ikke få noe for ikkeno.

Klaus Gjukastein

19.07.2017 kl.18:29

ALARM #LOFOTEN

What does #fjordnorway #visitnorway #cruisenorway #innovationnorway #ncetourism #nhoreiseliv #sustainabledestinationsinnorway #bærekraftigereisemålinorge have to say to this?

PRECIOUS LOFOTEN #lofoten About to be DESTROYED by above mentioned promoters of #masstourism

Klaus Gjukastein

19.07.2017 kl.18:32

HYPOCRISY DE LUXE

#innovationnorway washing their hands, not blaming their own policy which has led to tourist disaster in #lofoten and not only there.

WARNING to tourists from

Director of tourism #visitnorway =

#innovationnorway Bente Bratland Holm:

"Do not visit Lofoten during Summer!"

(Reason: people pollution)

Klaus Gjukastein

19.07.2017 kl.20:56

HYPOCRISY DE LUXE II

This time by the DIRECTOR OF SUSTAINABLE TOURISM HIMSELF Audun Pettersen #innovationnorway . #sustainabledestinationsinnorway #bærekraftigereisemålinorge

Endless blablabla and washing of hands.

The PEARL OF NORWAY #lofoten has become like #venice and #barcelona thanks to the above mentioned.

Audvin

21.07.2017 kl.13:29

Ja, disse politikerne i Lofoten skiller seg ikke ut som annerledes i den forstand at de er forutseende og interessert i sin kommune og sine borgeres ve og vel. For ikke å snakke om utenforstående, gjester som er invitert til stedet for å legge igjen penger, helst masse penger, slik at ordførerne kan slå seg for brystet og ta æren for både natur,stell og pleie! At turister driter og pisser er det sjelden politikere har hørt om. Det er derfor både innfødte og turister må sringe livet av seg og utvikle abnorme knipemuskler når de besøker byer og tettsteder over hele Norge. "Verdens beste land" å leve i mener egne borgere og turister bør gjøre fra seg før de reiser hjemmefra. Selvsagt er det politikerne som har ansvaret, hvem ellers? Så fadesen og skandalen i Lofoten er nok en bauta over slurv, slendrian og likegyldighet fra norske politikere i bygd og by! Reklamen for turistlandet Norge blir da: Nyt ferien, men knip igjen!

Søring

21.07.2017 kl.13:48

Hva annet kan man vente fra en gjeng med utpissa rednecks oppi Nord?

Slike Hillbillies kan ikke vedlikeholde noe som helst av infrastruktur,ikke engang toaletter eller tenna deres som ser ut som nyankomne Syriske flyktningers tanngarder.

Molemi

23.07.2017 kl.19:04

Det er ikke uvanlig at det flyter søppel rundt tomme søppelkontainere. Folk gidder ikke kaste det oppi engang

Skriv en ny kommentar

hits